Blog


Saznajte novosti iz svijeta IoT tehnologije povezane sa svakodnevnim životom.

4. Svibnja 2021.
Pametni sustavi

KAKAV JE TO PAMETAN HOTEL?

Jedan od najvažnijih tehnoloških trendova u današnjoj hotelijerskoj industriji je uspon inteligentne hotelske tehnologije. Ova tehnologija može imati koristi i za vlasnike hotela i za goste te ima potencijal za poboljšanje financijskih performansi, kao i samog korisničkog iskustva. U ovom ćete članku naučiti što pametni hoteli doista znače, zašto je tehnologija postala toliko važna i koje su prednosti.

Pročitaj više
8. Ožujka 2021.
Pametni proizvodi

KAKO ODABRATI PAMETNU BRAVU?

Sve više ljudi želi nabaviti pametnu bravu, ali ne zna odakle krenuti. Znamo da ima jako puno brava različitih dimenzija i dizajna. Pa tu imamo onda drvena, metalna, staklena vrata i još puno vrata drugih materijala. U ovom tekstu ćemo odgovoriti na sva tipična pitanja koja se javljaju kod kupnje pametne brave, neovisno o primjeni (dom, apartman, poslovni prostor ili hotel).

Pročitaj više
18. Siječnja 2021.
Pametna kuća

5 PREDNOSTI PAMETNOG DOMA

Pametna automatizacija kuće odnosi se na uređaje ili sustave koji se mogu povezati na zajedničku mrežu, koja je neovisna i daljinski upravljana. Kada spojite svoj dom i tehnologiju, to se može nazvati "povezanim domom". Primjerice, svjetla, prekidači, zvučnici, termostati, sigurnosne kamere povezani su na zajednički sustav i njima se može upravljati sa pametnog telefona (aplikacije) ili putem zidnog panela osjetljivog na dodir.

Pročitaj više
26. Studenog 2020.
Pametna kuća

Štedi li pametna kuća energiju?

Štede li pametne kuće energiju? Hoće li svi naši cool, povezani uređaji zaista spasiti planet, jedan po jedan kultni dizajn? Često se hvali prednost odbacivanja starih, plastičnih bijelih naprava u korist sjajnih novih crnih. Ali je li točan? I da i ne. Pokret za održivi život i pametni dom zajedno su postali punoljetni tijekom posljednjih nekoliko desetljeća, uživajući u blagotvornom, ali ponekad i nelagodnom partnerstvu. Da, pametni kućni uređaji mogu uštedjeti resurse, ali neće svi.

Pročitaj više
3. Rujna 2020.
Pametni uređaji

Jeftinija verzija pametne kuće

Što je pametna kuća? To naizgled jednostavno pitanje ima mnogo različitih odgovora, ovisno o tome koga pitate. Ukratko, "pametna kuća" prebivalište je opremljeno brojnim uređajima koji automatiziraju zadatke kojima se obično bave ljudi. Neki su ugrađeni u samu strukturu, a neki dodani kasnije, a vlasnici kuća upravljaju njima pomoću aplikacija, glasovnih naredbi, automatizacije ili pomoću umjetne inteligencije.

Pročitaj više
6. Srpnja 2020.
Pametni uređaji

Sigurnost pametne kuće

Naš dom je sigurno mjesto gdje se osjećamo zaštićeni od svega lošega, a to je dokazala i ova tekuća 2020. godina. Da bi naše domove poboljšali neprestano kupujemo nove stvari, od namještaja i kućanskih aparata pa sve do umjetnosti. No u zadnje vrijeme ovim skupinama dodali smo još jednu novu skupinu, a to su upravo „pametni uređaji“ kao na primjer pametne žarulje, WIFI termostati, brave koje nam omogućuju otključavanje na više različitih načina, detektori poplave i još zaista mnogo toga.

Pročitaj više
26. Svibnja 2020.
Pametni uređaji

Zašto su WiFi termostati toliko popularni?

Sobni termostati su uređaji koji održavaju konstantnu temperaturu u nekoj prostoriji u kojoj se nalaze. U većini novijih stambenih objekata se u svakoj prostoriji nalazi zasebni termostat tako da se može kontrolirati svaki krug grijanja, najčešće je to podno grijanje. Dakle, ako se trenutna temperatura sobe spusti ispod zadane onda termostat uključuje grijanje tako dugo dok se ne postigne zadana temperatura. U suprotnom, ako je temperatura u sobi viša od zadane, grijane se ne pali. Tako radi svaki sobni termostat, bio on pametan ili ne.

Pročitaj više
25. Ožujka 2020.
Pametni prostori

Tržište mobilnih aplikacija za pametne prostore

U ovom ću tekstu analizirati tržište mobilnih aplikacija za kontrolu pametnih kuća, stanova ili poslovnih prostora. Postoje dvije različite kategorije na ovom tržištu, a to su razvojne okoline koje su komercijalne i one koje su otvorenog koda (eng. open source) te zapravo u suštini besplatne.

Pročitaj više
4. Ožujka 2020.
Pametni proizvodi

Što je pametno ogledalo?

Pametno ogledalo (SMART MIRROR) je obostrano ogledalo s ugrađenim zaslonom iza stakla. Zaslon nam omogućuje beskonačan broj opcija. Otvorite članak za više informacija o pametnom ogledalu.

Pročitaj više
17. Veljače 2020.
Pametni prostori

Pametan sustav ili pametni uređaji?

Pametne kuće su one koje integriraju uporabu više različitih aspekata automatizacije. To je moguće postići na dva načina, upravo će se o tome pisati u ovom tekstu pa ako ste zainteresirani nastavite čitati.

Pročitaj više
19. Prosinca 2019.
Pametni proizvodi

Project Connected Home over IP

Pojam pametnog doma još je uvijek relativno novi koncept za koji svi mi pokušavamo pronaći koja vrsta izvedbe je najbolja. Stvar koja trenutno komplicira priču jesu različiti standardi i sustavi koji su razvijeni od strane različitih kompanija te su zatvoreni i komplicirani za međusobnu integraciju, koja je zapravo nužna u dosta slučajeva kako bi se napravila kompletna izvedba pametnog doma. Krajnjeg korisnika zanima hoće li pametan uređaj u njegovom domu moći komunicirati s njegovim omiljenim virtualnim asistentom (npr. Google Assistent ili Amazon Alexa).

Pročitaj više
20. Studenog 2019.
Pametni prostori

SMART BUILDING EXPO & SICUREZZA – Fiera Milano

14. i 15. studenog posjetili smo sajam u Milanu orijentiran na automatizaciju pametnih prostora te sigurnosne sustave. Nakon svog prvog održavanja 2017. godine Smart Building Expo je ponovno otvorio vrata ljubiteljima pametnih tehnologija automatizacije za kuće, zgrade i cijele gradove. Ključna riječ u ovom drugom izdanju bila je integracija. Digitalizacija našeg okruženja ima za cilj rušenje dosadašnjih granica i integrirati sve te tehnologije u jedan sustav koji je pogonjen telekomunikacijskom mrežom te velikom količinom podataka.

Pročitaj više
07. Listopada 2019.
Pametni prostori

Kako prilagoditi pametan dom vašem načinu života?

Tehnologije za pametni dom su danas jako širok ekosustav s opcijama za skoro svaki aspekt koji možete poželjeti. Na početku se možda čini zbunjujuće jer je fleksibilnost na visokoj razini s obzirom da postoji mnogo različitih načina kako da se ostvari “pametni dom”. Pa kako da onda odaberete način koji će najviše odgovarati vašim potrebama? Evo par natuknica vezanih na tu temu.

Pročitaj više
04. Listopada 2019.
Pametni proizvodi

Što je pametna brava i je li vam potrebna?

Kada govorimo o sigurnosti glavnog ulaza, kvalitetno napravljena tradicionalna brava na fizičko otključavanje rješava problem sigurnosti. Isprobana diljem svijeta, mehanizam funkcionira već skoro dvije tisuće godina. S druge strane, tehnološki napredak nam je omogućio korištenje „PAMETNE BRAVE“ koja nam daje potpuno nove pogodnosti...

Pročitaj više